„Od svake ljubavi u mom životu mogao bi se napisati roman. I sve su se završile tužno. Uvek sam čekala ljubav koja će se završiti dobro i trajati zauvek“.

Isadora_Duncan_portrait

27. maja 1877. godine u San Francisku, rođena je kao najmlađe dete, Anđela Isidora Dankan. Još kao mala je bila zaljubljena u igru. Volela je da pleše uz Betovena, Šopena i Mocarta, a često je gledala Botičelijevu sliku „Rađanje proleća“ i zamišljala kako se figure kreću u ritmu neke od melodija slavnih kompozitora. Otac ih napušta i Isidora je od malena bila osuđena na snalaženje.

Vrlo mlada napušta San Francisko i seli se u Čikago, gde biva primorana, da zbog lošeg kućnog budžeta pleše po restoranima. Rado je pozivaju da nastupa na privatnim zabavama, gde je zbog klijentele koja je to želela plesala zavodljivo i oskudno odevana. Ali ubrzo kreću negativne kritike u vezi nje i njenog posla i kreće javni linč u koji je bio uključen i Njujork times. Čak su joj u nekoliko gradova pretili i hapšenjem. Sa 16 godina počela je profesionalno da se bavi plesom, dobija angažmane u Njujorku gde je radila u teatru Augustin Daly’s i uspeva da priredi nekoliko samostalnih baletskih nastupa. Seli se zatim u London sa celom porodicom, nakon smrti oca.

1900. godine seli se sa majkom i bratom u tadašnji centar sveta, u grad svetlosti, u Pariz gde 1902. godine upoznaje umetnicu Loi Fuler koja joj kasnije sponzoriše i koncerte po Evropi. Tu upoznaje i Ničea, i počinje da shvata njegovu filozofiju, i započinje rad na svom filozofskom pravcu u plesu. Ples uz klasičnu muziku. Što izaziva čuđenje kod publike.

Kreće na turneje, gde izgrađuje svoj lični stil, i daje svoj lični pečat. Zastupala je teoriju da telo mora da ima prirodno kretanje i odbacila je stroge tehnike baleta. Ubrzo postaje jako popularna u Evropi.

Otvorila je školu za mlade devojke željne plesa. Prva takva škola je nastala u Grenvaldu u Nemačkoj. Plesna grupa nosila je naziv Isidore. Bila je sačinjena od šest malih devojčica, a njihov prvi nastup je bio 1905. godine, a kasnije ih ona usvaja i one dobijaju prezime Dankan.

Vraća se u Francusku gde takođe otvara školu plesa, ali se ona ubrzo i zatvara zbog Prvog svetskog rata. Odlazila je nekoliko puta u SAD zbog turneja, ali nikada više ne živi tamo. Kako je govorila, ljudi i njena zemlja je nisu prihvatili, niti je dovoljno poštovali i ona nije želela da živi u takvoj zemlji.

Uvek se spekulisalo o njenom privatnom životu i voleli su da o njoj pričaju i spletkare. Isidora je bila velika feministkinja i komunistkinja. Takođe se dosta spekulisalo i o njenoj seksualnoj orjentaciji, o seksualnim vezama kako sa muškarcima, tako i sa ženama. Isidora Dankan koja je vodila ljubav s desetinama muškaraca i bar sa jednom ženom, često je ponavljala: „Rođena sam za ljubav“.

Tada nije marila sa kim je imala afere, pa tako ostaje i trudna sa Gordonom Krejgom 1906. godine i dobija ćerku, Didru, a samo tri godine kasnije dobija sina Patrika iz veze sa bogatašem Isakom Singerom, industrijalca koji je proizvodio već tada čuvene mašine za šivenje. Isidora je bila vatreni pobornik slobodne ljubavi i zalagala se za pravo da žene mogu da imaju decu bez potrebe da se udaju. Dok je bila u drugom stanju sa Patrikom nastupala je na turneji po Sjedinjenim Državama vidno trudna.  Odnosi sa Singerom prekinuti su nakon tragične smrti njene dece 1913. godine. Dok je šofer bio izvan kola pokušavajući da ih kurblom pokrene, ona su skliznula u mutnu Senu. Udavili su se Didre i Patrik zajedno sa dadiljom koja je bila sa njima u automobilu. To je bio jako veliki šok za nju i ona skrhana odlazi u Rusiju. Ništa nije radila godinu dana. Nije se znalo gde je.

timthumb

1922. godine upoznaje Sergeja Jesenjina, tada već poznatog ruskog pesnika. I za njega se udaje iste te godine. Ni to što je ona znala tek po neku reč ruskog jezika, a on tek poneku enleskog, ni to što je osamnaest godina bila starija od Sergeja, pa ni mišljenje javnosti nije sprečilo da se među njima dogodi ljubav koja nije poznavala granice. Ona je na prijemima i književnim večerima plesala, a on čitao svoje stihove. U tom ljubavnom zanosu i njihova kreativnost je rasla. Isidora i njen voljeni Sergej Aleksandrovič odlaze u Ameriku 1922. godine gde pesnik željan slave, uspeha i ljubavi, nije bio prihvaćen. Isidora je na svaki način pokušavala da predstavi svog „anđela“ javnosti, priređivala književne večeri, organizovala prevođenje i objavljivanje njegovih pesama, ali uzalud. Sergej je delio njene stvari, trošio njen novac, alkoholisao se po ceo dan, i Isidora u svemu tome sluđena, posle burnih svađa, koje su eskalirale do teških tuča, odlučuje da pošalje Jesenjina natrag u Rusiju.

141258f1130686f5bcbf7b543cbdedc8

„Ti ne voliš i ne žališ mene,
nisam više mio srcu tvom?
Gledajuć u stranu strast ti vene
sa rukama na ramenu mom.“ – Ti ne voliš više mene, pesma Sergeja Jesenjina

Jesenjin se ženio još dva puta, ali se govorilo da ga je raskid sa Isidorom uništio. Posle dve godine on se ubija u hotelu.

Isidora doživljava krah svoje plesne škole kada SSSR odlučuje da je ne finansira više. Ona se pritom odaje alkoholu, drogama i bludnom životom. Menjala je partere, slabo je igrala zbog opijanja i odlučuje da 1927. godine napiše biografiju nazvanu Moj život.

Isadora_Duncan_(grayscale)

U svojoj 50. godini, 24. Septembra 1927, boravi blizu Nice sa prijateljima. Seda u sportski Bugati s mladim Italijanom, najnovijim ljubavnikom, prebacuje dugi crveni šal oko vrata i dovikuje prijateljima: „Zbogom, drugari, odoh u slavu“.

Isidora Dankan umire ružnom i bizarnom smrću nakon što joj se šal zakačio za zadnji točak automobila u pokretu i zadavio je.

Isidora Dankan je postala ikona. Simbol slobodne žene, lepote i novog poimanja umetnosti.

Film snimljen o životu Isidore Dankan iz 1968 godine pod nazivom „Isadora“, u kom glavnu ulogu tumači Vanessa Redgrave možete pogledati na ovom linku

https://www.youtube.com/watch?v=T3KkNpRZTHY

Tekst napisao: Stevan Božanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s