„Ljudi su od mene napravili famu. Govore o meni s toliko simpatija kao da sam mrtva. To zabrinjava, čak i vrijeđa. Prave od mene neku instituciju. A ja sam obična mlada žena i majka koja želi svoj mir i normalan život.“

nikica marinovic 87 intro yugopapir

1965. godina

Najprestižnija novinarska kuća Politika i njen modni magazin Bazar, dobijaju priliku da upriliče po prvi put takmičenje za MISS Jugoslavije. A pobednica ovog takmičenja je potom trebala predstavljati Jugoslaviju na svetskom izboru u Londonu.

Borba se odvijala u šest jugoslovenskih republika i dve pokrajine. Izbor SR Hrvatske bio je u Dubrovniku, gde se našla i tadašnja glavna urednica Bazara Zorica Mutavdžić. Nije bila preterano oduševljena učesnicama, pa je sama krenula u potragu za onom najlepšom.

I uspela je da je pronađe. Za javnost, anonimna devojka, Nikica Marinović, učenica četvrte godine Ekonomske škole, jedva je uspela da ubedi svoje konzervativne roditelje da joj dozvole da učestvuje. A upravo ona za sobom je ostavila sve druge jugoslovenske lepotice.

1966. godina

Cela Jugoslavija, pa čak i svet brujao je o njoj.
Prelepa, mlada devojka iz Jugoslavije, osvojila je drugo mesto i postala prva pratilja tadašnje pobednice Indijke Reite Farije.

U Jugoslaviji je pobeda Farije odjeknula poput bombe. Govorilo se da je Farija pobedila isključivo zbog toga što je za razliku od mnogih bila spremna da, ako pobedi, odmah otputuje u Južni Vijetnam, u posetu američkim vojnicima koji su tamo ratovali protiv komunističkoga Severnog Vijetnama.

Tada 19-godišnja Nikica, odbija tu ponudu, rekavši da kao Jugoslovenka ne odobrava vijetnamski vojni sukob. Pričalo se da joj je lenta Miss sveta izmakla zbog toga što je dolazila iz zemlje komunističkog bloka. Kasnije nijedna lepotica Jugoslavije, a bilo ih je više od 25 na planetarnom izboru, nije uspelo da dosegne tako visoku titulu.

Nikica se posle trijumfa na izboru za MISS sveta preselila u Beograd. Biva pozvana od strane Roberta Roselinija, koji je bio oduševljen njenom lepotom, da glumi glavnu ulogu u nekom od njegovih filmskih ostvarenja. Ona to odbija, uz reči kako ne zna da glumi. U Beogradu je postala manekenka Aleksandra Joskimovića, tada vodećeg modnog maga i kreatora SR Srbije. Kao najpoznatija i najnagrađivanija manekenka Jugoslavije, učestvovala je na mnogobrojnim modnim događanjima.

Otvara svoj butik u Knez Mihajlovoj, gde su pojedini dolazili samo kako bi je na tren videli. Njeno lice je i godinama posle toga krasilo naslovnice, a za nedeljnik Bazara delila je čitateljkama i savete o modi i lepoti.

Njeno srce osvojio je beogradski književnik i reditelj Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak je trajao oko četiri godine, a po razvodu, ponovo su je opsedali udvarači. Po drugi put, Nikica se udaje za našeg čuvenog reditelja Zdravka Šotru, kojem je rodila sina Marka. Taj brak je potrajao malo duže, ali i ta ljubav se završila 1980. godine.

obraznzcoll1

 

A onda dolaze neka teška vremena. Rat i raspad Jugoslavije je jako teško podnela. A onda joj se, u jednom momentu izgubio trag.

Samoća. Depresija.

Tada se “tračalo” kako se zatvorila u svoj stan i ne izlazi nigde. Pričali su da je obolela, i da je pala u tešku depresiju. A naš narod, kao i obično, svakog ko je bolestan, bilo od gripa ili neke teže bolesti, stavlja na marginu društva. Prestala je da komunicira i sa tri najbolje prijateljice s kojima se ranije često i viđala. U rodnom Dubrovniku je posljednji put bila 2005. godine, ali nikome se u gradu tada nije javila.

Marinovic_Nikica_211108_316

Tada se njen život sveo na posećivanje psihijatrijskih ustanova i život daleko od očiju javnosti.

11. novembra 2008. godine Nikica Marinović se ponovo nalazi na naslovnim stranama novina.

Međutim razlog ovog puta je potpuno drugačiji.

Popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje ne ostavivši za sobom oproštajno pismo ni poruku iz koje bi se moglo zaključiti zašto je izvršila samoubistvo.

Imala je 61 godinu.

Piše: Stevan Božanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s