“Tradicionalno, predmeti ručne izrade se smatraju luksuznijim, simbolizuju superiornost, a to svakako ima veze i sa elitom. Sa druge strane, mašine predstavljaju napredak i budućnost, ali se povezuju sa mediokritetom i dehumanizacijom. Mislim da to nije baš tako – ponekad pravljenje predmeta mašinski podrazmeva više sati rada nego kada bi se to ručno radilo, a ponekad je to i luksuznije”, tvrdi kustos iz Metropoliten muzeja Endru Bolton.

Jeste li ikada pomislili mogu li tehnologija i umetnost da se slože? Onako, lepo da idu zajedno, da se vezuju i prožimaju? Da ono što mašina uradi bude jednako vrednovano kao i ono što ruka napravi? Da četkica, olovka, papir, igla za šivenje, makaze budu dopunjeni softverom, laserom, 3D printingom? Ja nisam, moram priznati. I ne dopada mi se da se mašine i roboti vezuju za umetnost, ali ne mogu negirati činjenicu da u kombinaciji prave čuda. Evo kako je ta korelacija prikazana na ovogodišnjem Met balu!

Godišnji bal koji se održava u Metropoliten muzeju u Njujorku u najmanju ruku je neobičan i čudesan, a svetske javne ličnosti iz oblasti filma, muzike i mode, okupljaju se povodom dobrotvornog bala, u cilju prikupljanja donacija za Institut umetnosti i kostima ovog znamenitog muzeja.

Met Gala bal održava se prvog ponedeljka u maju, ima određenu temu, odabrane zvanice, skupe karte i neobične odevne komade. Pravi spektakl koji služi za prikupljanje novca kako bi opstalo tzv. modno odeljenje, jedino u okviru Metropoliten muzeja koje mora da se na ovaj način finansira.

Futurističke odevne kombinacije, metalik tonovi, svetleće haljine, nesvakidašnji odevni komadi samo su deo onoga što se pojavljuje na ovogodišnjem Met balu. S obzirom da je tema bala  “Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology” (Ruka x Mašina: Moda u doba tehnologije) cilj je da se prikaže razlika između odeće koja je sačinjena ručno i one napravljene mašinski. Tako da i nije iznenađujuće što su zvanice došle u krajnje neobičnim kreacijama, čiji su detalji bili metalni ili podsećali na robotske.

gigi-zayne_2

Spomenula sam svetleće haljine, doslovce, jedna takva se i pojavila. Glumica Claire Danes nosila je futurističku kreaciju Zac Posena, koja je na dnevnoj svetlosti izgledala čarobno, ali se prava magija dogodila u mraku. Pojavila se Pepeljuga. Uživo!

Na izložbama će biti predstavljeno stotinu odevnih komada, kako visoke mode tako i ready-to-wear (spremno za nošenje), neke nove tehnologije poput laserskog sečenja, termo oblikovanja, kružnog pletenja itd. Zatim, izrada čipke, veza i nabora mašinskim putem. Javnosti će biti prikazan i 3D printing i sam način oblikovanja ovom tehnologijom.

Ovogodišnji domaćini su  Anna Wintour, Jonathan Ive, Taylor Swift i Idris Elba, a počasna mesta pripala su Karlu Lagerfeldu, Miucci Pradi i  Nicolas Ghesquièru.

Biti pozvan na Met bal prava je privilegija i velika čast. Ulaznice za ovaj spektakl koštaju 30.000$, a dobiti sto 275.000$. Jasno vam je da se prikupi ogroman novac; prošle godine je suma iznosila 12.5 miliona dolara. Međutim, kartu ne plaćaju svi. Veliki modni brendovi mogu da pozovu poznate ličnosti da budu njihovi gosti, a Ana Wintour daje sebi za pravo da pozove manje poznate dizajnere znajući da oni nemaju novca da izdvoje za kartu i sve što uz to ide.

Šta mislite, koliko ljudi dođe na bal? Reći ću vam da je prošle godine prisustvovalo oko 600 zvanica.

Sigurno postavljate sebi pitanje: “Ukoliko imam novac za kartu, mogu li da prisustvujem ovom događaju”? Moraću da vas razočaram: o tome možete samo da maštate. Dakle, politika Met bala je takva da se dolazi samo po pozivu, a postoji i lista čekanja onih koji mogu eventualno biti pozvani. Međutim, završnu reč ima, pogodite ko, Ana Wintour. Ona donosi krajnju odluku vezanu za zvanice; čak iako neki brend uputi poziv nekome, Ana je ta koja odlučuje da li je prisustvo zvanice prikladno.

Šta se dešava kada  prođe defile crvenim tepihom? Imate priliku da vidite najrazličitije moguće kreacije visoke mode, poznate ličnosti, dizajnere i mnogo bliceva. Nakon crvenog tepiha, pravilo je da šira javnost bude uskraćena za atmosferu na koktelu, večeri i zabavi kako bi gosti mogli da se opuste i uživaju.

Evo nekoliko kreacija sa crvenog tepiha:

sarah-jessica-parker_gettyimages-527344140_1

 

jourdan-dunn

jennifer-connoley_2

gallery-1462298176-alicia-vikander

 

 

 

 

gallery-1462237390-gettyimages-527368378

 

gallery-1462296513-katie-holmes-gettyimages-527359582

 

 

 

 

 

Tekst priredila: Ivana Jovanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s