Kako se većina Sektor-a razbežala svojim kućama za praznike, bili smo prepušteni sami sebi. Zato se, na žalost, u  tekstu ne pojavljuje nijedan drugi član grupe.

Bilo je petak veče, propustili smo poslednju sedamdeset trojku iz Zemuna za Blokove. Srećom osamdeset petica  nas je odbacila do Airport City-ja, odakle smo prečili kroz neka skladišta i uske ulice prema Bloku 61.

Ulice su bile gotovo puste, dražesni pas lutalica, poneki nasmejani par ili usamljeni noćni čuvar željan društva. Mi smo se dobro držali na tihom vetru, verovatno i dalje pod blagotvornim uticajem “Zaječarskog”. Ranije toga dana bili smo na ručku kod mojih, pa produžili i do babe da farbamo jaja za nju. Nismo bili nešto preterano inovativni, samo smo ocrtavali biljčice u lukovini. Poneli smo dva sa sobom, jer “nije red” bio izaći iz babine kuće na Veliki petak bez jaja, iako smo pravo od nje išli u Zemun kod prijatelja. Pored tih jaja, ni tata nije želeo da prihvati ne kao odgovor za uzimanje sveže neočišćene kelerabe, te smo tako Jan i ja u pustim ulicama Novog Beograda imali gozbu. Ne sećam se ko je pobedio u kucanju, ali sam tu noć naučila da ptice treba da jedu ljuske od jajeta jer je to dobro za formiranje ljuski njihovih ili tako nešto, ali ne u velikim količinama jer će onda početi i svoja sopstvena jaja da kljucaju i jedu ( o.O ). Uverila sam se i da zapravo keleraba ima dosta debelu koru, najteže je bilo započeti ljuštenje (zubima), ali na dalje smo uživali jedući je kao jabuku. Vreme je uz hranu brže išlo, ali se šetnja ipak otegla par sati posle ponoći. Pomisao da je sutradan u planu tura po second hand-ovima, od Zelenjaka do Đerma, blago je terala suze na oči. Ali ulov je bio dobar u svakom slučaju, malo mamurni, malo umorni, tumarali smo najpre ulicama centra, a zatim i duž  Bulevara. “Textil House” second hand-ovi su imali akciju “sve po 200”, što znači da je bukvalno sve u radnji po toj ceni, ali znači i da je najveći deo zanimljivih stvari bio probran. Naišli smo na jedan običan s.h. u kojem je sve bilo po 150, a ostali su imali raznovrsne cene. Putešestvije smo završili pićem u “Zaokretu”, sa drugaricom koja je išla da vozi bicikl na “Kritičnoj masi”. Pružili smo moralnu podršku biciklistima na Trgu pre njihovog polaska, gde smo saznali i da je taj dan Svetski dan džeza, pa se konačno uputili ka kući.

Smisao ovolikog uvoda bio je da približno dočara razloge umora i iscrpeljenosti (ali i ispunjenosti) zbog kojih sam istog trenutka zaspala kad sam legla u krevet (oko 19h) i razočaranja kada sam čula sat da zvoni nekih sat vremena kasnije. Ljubav prema Goblinima je preovladala, na brzinu sređeni, zaputili smo se ka Pančevu. U kolima se u duhu večeri, vrteo CD Goblina – “Re Contra” iz ’99, a magla u glavi se ubrzo razišla. Nakon par usmeravanja stigli smo do Doma Omladine Pančevo. S obzirom da smo jedini ljudi u okolini bili mi i neko dvoje zalutalih Vrščana, očigledno je bilo da se koncert tu ne održava. Izašli smo u neku od većih ulica da se raspitamo za pravac i naleteli na osobu koja je takođe išla na koncert. Pristao je da ide sa nama do kola pa onda svi zajedno da se uparkiramo negde bliže “Dvorani Apolo” koja je izmešteni deo Doma Omladine. Ja sam bila oduševljena da je čovek pristao na tako nešto, zapravo smo mogli biti neki ludaci koji bi ga kidnapovali i uzeli mu organe. Bilo kako bilo, usput nam je rekao da misli da više nema karata. Nismo hteli da prihvatimo to kao istinu, smišljali smo način kako ćemo šarmirati obezbeđenje, ali smo se ipak tešili da u slučaju negativnog ishoda, za alternativnu varijantu možemo otići na neku džez žurku u bilo kom klubu Beograda gde se slavio praznik ili Gornji Milanovac gde smo znali da je u toku baš dobra rege svirka.

Tekst napisala Irena Živković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s