Američki institut “Pantone Color” tradicionalno, krajem godine, najavljuje boju koja će obeležiti narednu godinu.

Za 2016-u, kao što je slučaj i u modnoj industriji, predlog boja za ukrašavanje našeg enterijera su rozenkvarc i prozračno plava. Kombinacija roze/plavo nam u ovoj turbulentnoj stvarnosti, pruža osećaj spokoja i saosećanja.

01


Možete se odlučiti za roze, umirujuću plavu, ili kombinaciju obe, i kreiraćete spokojan, ušuškan, elegantan i moderan prostor.

Saveti:

– nežno plavu možete iskoristiti za zidove, pogotovu spavaće sobe. Boja ima veliki uticaj na nas, samim tim je savršena za prostorije u kojima želimo da se opustimo, “lagana i prozračna, poput plavog neba iznad nas, donosi osećaj spokoja”.

– ako ipak ne biste svoje zidove ofarbali u plavu, nju možete iskoristiti za neke aksesoare, u vidu prekrivača za krevet, ukrasnih jastuka, tepiha… umerenom kombinacijom različitih tekstura i tkanina postići ćete interesantan look.

– rozenkvarc je jako upadljiva, ali i jako nežna boja… možete je upotrebiti za neke masivnije komade nameštaja, pošto je dovoljno upadljiva i privlači pažnju, a ipak dovoljno prefinjena da pruži eleganciju prostoru. Ali  pazite, nemojte preterivati sa njom.

– ako vam se ne dopada ova boja na nameštaju, možete ofarbati zid koji predstavlja glavnu tačku u prostoriji, omanje „parče“, ne tako veliku površinu, koja če se naći više u vidu akcenta. Biće odlična podloga za zid ukrašen fotografijama ili slikama, ili pak nekim velikim ogledalom…

– kombinacijom ove dve boje, zajedno, stvorićete jak kontrast koji će pomoći da vaš prostor oživi, a i da vas ušuška… poletnost i ušuškanost u jednom. Predlažemo vam da jednu boju, koja vam više prija, koristite kao dominantu, dok ćete drugu  iskoristiti za detalje.

 

 

Tekst priredio: Stevan Božanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s