Jedan od projekata SEKT[OR]-a A6 bila je i prostorna intalacija pod nazivom “Snovi, želje, ciljevi…”. Reč je o istraživanju nas samih i zaviranja u naše snove, potrebe, želje, koje nam se čine neostvarivim.

U nastajanju instalacije korišćena su ogledala i konopci različitih debljina. Cela instalacija zamišljena je kao veliki „hvatač snova“. Svako od članova grupe je ponaosob uplitao konopce ili pleo mrežu. Pleli smo po svom senzibilitetu, osećaju i na neki simboličan način, uplitali svoje snove i želje…
Na kraju smo te novonastale konopce uplitali, povezivali i spajali sa ogledalima, koji su bili raspoređeni u prostoru i stubovima koji su se već nalazili na krovu zgrade.

Kada smo upleli sve naše konopce, koristili smo obično klupko za stvaranje gušće mreže. Rasporedili smo se i dobacivanjem opet po osećaju, intuiciji pleli veliku mrežu. Samo jedno ogledalo nije bilo zahvaćeno konopcima, već je bilo položeno na zemlji. U ovom ogledalu mogla je da se ogleda cela mreža, pa je samim tim i ono bilo u interakciji sa celom instalacijom.

Cilj instalacije bio je da „uplitanjem svojih snova“, postavljenih na toj visini, damo priliku istima da zažive. Neke snove, nadanja i želje koje bi smo iz straha zadržavali za sebe i mislili da nisu ostvarivi, na ovaj način smo ih puštali na slobodu.

Pogled na nebo i takođe nebo koje se moglo videti u ogledalima simbolizovalo je slobodu i mogućnost, mogućnost da snovi, želje, ciljevi „ožive“.

Posetioci su imali tu mogućnost i slobodu da se kreću kroz instalaciju i ogledaju u ogledalima, gde bi videli sebe, nebo, „mrežu snova“ i mogućnost da se i njima, njihovi snovi ostvare. Takođe su dva klupka ostala nerazmotana, tako da su i posetioci mogli da učestvuju i „stave“ svoje snove u ovu mrežu.
Nebo je preuzelo ulogu „čuvara snova“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s