Svake godine kada dođe 1. februar, mesec u kome imamo priliku da gledamo neke od najboljih svetskih i domaćih filmskih ostvarenja, obuzme me radost i sa nestrpljenjem čekam FEST.

Mogu slobodno da tvrdim da FEST, već 46. godina koliko sada puni, važi za jedan od najboljih festivala koji nam na svojstven način pruža potpuno novu sliku filma današnjice.

Došao je i taj 26. februar, i svečano otvaranje 46. FEST-a u dvorani Sava centra. Kao i svake godine nekako se desi da uvek kasnim na otvaranje. Naravno, krivim prevoz, pa je tako bilo i ovog puta.

Crveni tepih, novinari, blicevi, glumci, poznate ličnosti, gala haljine, odela… Kao i svaki svetski festival.
FEST su otvorili Aleksandra Kovač i Marko Tolja sa novom pesmom „Ljubav“. Domaćini su bili mladi glumci, preslatka Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović. U stilu Hollywood-skog para ’60-tih godina uveli su nas u priču ovogodišnjeg festivala i njegovog slogana „BRIŠE GRANICE“.

Fest-2016_B2_2_1

Prikazano je preko 110 premijernih filmova, za čiji se kvalitet pobrinuo umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić i selektor programa Mladen Đorđević.

Jako sam ponosan što ovakav festival sada dodeljuje i nagradu Beogradski pobednik, za koju mislim da će u daljim godinama biti jako bitna i značajna za svakog glumca.

Ove godine, prilika i čast, ili je ipak nama čast veća, da dobije Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripala je legendi, doajenu srpskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije. Nagradu je primila njegova supruga Lula Živojinović.

Lula Zivojinovic dobija nagradu za svog supruga, Foto TanjugTanja Valič

Pre nego što se čuje ko je osvojo Pobednika, ide kratak film sa najbitnijim ostvarenjima tog glumca/ice, kako bi saznali o kome je reč. Prvim kadrom tog filma, Sava centrom je krenula ogromna energija; ljudi su aplaudirali, vičući „Bravo, legendo!“.

Pred publikom su se poklonile i dobile Pobednika za dosadašnje ostvarenje i dve svetske zvezde. Prva je Džon Mektirnan, reditelj filmova kao što su „Umri muški“, „Lovac na crveni oktobar“, kao i seks bomba, prelepa Viktorija Abril, diva u filmovima Pedra Almodovara.

Usledio je film „Vlažnost“, reditelja Nikole Ljuce.

12417986_1743963519166414_1917232182216955509_n

Priča o Petru, zgodnom i harizmatičnom menadžeru uspešne kompanije čija žena nestaje bez traga. Film mi se jako dopao. Čudan, pun poruka, i tera na razmišljanje. Sve je jako dobro osmišljeno i upakovano, od scenarija, scenografa, kostimografa, reditelja, glumaca, preko čitavog tima koji je radio na filmu. Glavne uloge tumače Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Slaven Došlo, Maria Kraakman, Jasna Beri, Dragan Bakema, Jelena Puzić, Katarina Marković, Matea Milosavljević, Milica Majkić, Milutin Petrović, Vanja Ejdus, Borka Tomović, Feđa Stojanović.

„Počastvovan sam što moj film otvara FEST. Za mene je ovo sve nestvarno.“ – rekao je reditelj filma.

Na FEST-u je bilo jako „dobro obučenih“. Pohvalio bih glumce filma „Vlažnost“ koji su izgledali baš kako i treba. Pre svega, meni lepu i pretalentovanu Tamaru Krcunović, koja se pojavila u odelu kreatorke Dragane Ognjenović i cipelama Rossano Ferretti. Izgledala je zgodno, seksipilno i što bih ja rekao „moćno“. Svaka čast za dobar look.

Pored nje izdvojio bih mladog glumca Slavena Došla, koji je hrabro ukoračio u svet glume i kome želim puno uspeha u daljoj karijeri. Dobro je izgledao u H&M selected by David Beckham, bež odelu. Svojim stilom „preti“ da postane modni dečko broj 1.

Pored njih izdvajam i glavnog glumca filma Miloša Timotijevića u Hugo Boss odelu, kao i Vladimira Aleksića koji je odabrao casual varijantu.

Strane filmove koje preporučujem sa FEST-a su:
1. Anarhisti (Francuska)
2. Daleko od razuzdane gomile (UK, USA)
3. Dankinja (UK, Nemačka, USA)
4. Dnevnik jedne tinejdžerke (USA)
5. Dženis Džoplin (USA)
6. Nazvao me je Malala (Ujedinjeni Arapski Emirati, USA)
7. Slobodna ljubav (USA)
8. Soba (Irska, Kanada)

Domaći filmovi koje preporučujem su:
1. Vlažnost
2. Amanet
3. Otvorena
4. Panama
5. Pored mene
6. Smrdljiva bajka

Foto: Tanjug, Tanja Valič
Priredio: Stevan Božanović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s